BELANGRIJK! Onze fonteinen zijn ontworpen voor buiten, ze werken met een pomp met een gesloten circuit en hoeven niet op een waterbron te worden aangesloten. Als de fontein aanstaat (het gebruik) kan er wat water verloren gaan door spatten, verdamping of wind.
De pomp mag nooit drooglopen!
LET OP!! Volgens de wet moet er een stroomonderbreker van 30 mA (milliampère) tussen de pomp en de elektriciteitsvoorziening worden geplaatst, als de fontein buiten wordt gebruikt. Alle verlenging van de kabel mag alleen worden gedaan door een gekwalificeerde elektricien.
MONTAGE:
De fontein moet altijd op een sterke en genivelleerde basis worden gemonteerd. Nadat u de fonteinbasis hebt geplaatst en ervoor hebt gezorgd dat deze waterpas staat, gaat u verder met het bouwen van de fontein en zorgt u ervoor dat elke kom waterpas wordt gezet. Waar nodig gebruikt u wiggen (hout of plastic) en u zorgt ervoor dat deze de stabiliteit niet in gevaar brengen.
ONDERHOUD: Door uw tuinfontein goed te onderhouden, kunt u er het hele jaar door van genieten.
Tuinfonteinen met kleuruitvoering nr. 3 t/m 11 van Italpark worden geïmpregneerd. Hierdoor wordt de tuinfontein licht transparant en geeft o.a. goede bescherming tegen alle weersomstandigheden (met name vorst).
Om de degelijkheid van onze niet-geïmpregneerde tuinfonteinen te waarborgen, is het noodzakelijk om ze te bedekken met waterdicht materiaal, wanneer de temperatuur onder de 3 graden Celsius daalt. Italpark adviseert een waterdichtingsbehandeling voor die landen waar het klimaat bijzonder koud is (bijvoorbeeld onze Art. SI01, Waterafstotende onzichtbare vernis of Art. SI05, Waterafstotende polijst vernis).
Hoe maak ik een tuinfontein goed schoon?
1. Ververs het water in de fontein regelmatig.
2. Verwijder korstmossen en algen met behulp van een hogedrukspuit en/of met een borstel met evt. een azijnreiniger.
De volgende stappen moeten worden beschouwd als een belangrijke aanvulling op de handleiding die u in de pompkast vindt. Als de afdichting op de pomp beschadigd is, vervalt de fabrieksgarantie namelijk.
3. Het is erg belangrijk om het water te ontharden met een kalkverwijderaar en een algencidevloeistof.
4. Om de 2 maanden moet je de fontein aftappen, de pomp, sproeiers en filters verwijderen, anders kan de prestatie van de pomp worden beïnvloed. Dit vanwege het kalk in het water.
5. Verwijder voor het reinigen de dop van het rotorhuis. Dit kan met een borstel.
6. Afzettingen en vuil kunnen onder stromend water worden verwijderd. De apparatuur kan bijvoorbeeld met wat azijn worden doorgespoeld. De kalk moet dan wel losweken/oplossen.
Wat doe ik met de fontein in de winter?
Het is aanbevolen om de tuinfontein in de winter af te tappen, hierdoor houdt u uw pomp in optimale conditie voor het volgende jaar.
Er mag geen water in de fontein (de kom), leidingen, pomp, nozzle(s) en plastic ring achterblijven. Dan kan het kapot vriezen.
Het beste is om de pomp en evt. nozzles te demonteren voor het gaat vriezen. Het beste kunt u de pomp in een bak met water bewaren, let er wel op dat dit ook vorstvrij dient te gebeuren. Dit om uitdroging van bepaalde pomponderdelen te voorkomen.
Kijk meteen of de pomp nog goed werkt en of er geen knikken in de bekabeling zitten. U zou deze kabels eventueel in een kabelbeschermer kunnen plaatsen.
De fontein kan uiteraard gewoon blijven staan (zonder water).
Eventueel kunt u de fontein inwikkelen met plastic folie als u er heel zuinig op zou willen zijn, maar dat is niet echt nodig.